TİAD’ın, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile sektöre kazandırdığı Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi’nin kapanış toplantısı, 25 Mayıs 2023’te Bayrampaşa Wish More Hotel’de gerçekleşti. Proje iştirakçileri ve sektör ilgililerinin katılımıyla gerçekleşen kapanış konferansında “Designed in Türkiye” mottosuyla yürütülen projenin kazanımları, sunumlar ve konuşmalarla masaya yatırıldı.
Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi ile yüzlerce firma ile endüstriyel tasarımcılar ve mühendisler bir araya gelip; tasarımdan Ar-Ge’ye, otomasyondan yazılıma kadar birçok alanda işbirlikleri kurulmasına öncülük etti. Bu projenin yarattığı marka Open Design İstanbul ile de Türkiye’nin katma değerli üretim ve ihracatının artırılması için gerekli altyapının güçlendirilmesi hususunda tasarımın yeri ve önemi gündeme damga vurdu.
Konferansta Open Design İstanbul Tasarımcı-Sanayici İşbirliği Portalı’nın da lansmanı yapıldı. Portalın kullanımı sınırlı bir süre ücretsiz olup, portala https://opendesignistanbul.com/ bağlantısından ulaşılabiliyor.
TİAD’ın başkanları ve proje iştirakçileri, gerçekleştirdikleri konuşma ve sunumlarla, endüstriyel tasarıma yönelik önemli konu başlıklarını gündeme getirdi.
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz:
“TİAD, bugüne kadar sektörümüzü ve ülkemizi geliştirecek çok kıymetli projelere imza attı. Open Design İstanbul, sadece ülkemizde değil, dünyada çok önemli ihtiyaçlara çözüm bulmaya aday oldu. Bugün bile projede ilk yola çıktığımız günün heyecanını taşıyoruz. Değerli paydaşlarımızın bu proje vesilesiyle yanımızda yer almasından gurur duyduk. Projenin bir parçası olan, destekleyen tüm mercilere teşekkür ederiz.”
TİAD Yönetim Kurulu Önceki Dönem Başkanı Fatih Varlık:
“Proje, yönetimimizde en gurur duyduğumuz çalışmalardan biri olarak ayrıcalıklı konuma sahip. TİAD’ın oluşturup yürüttüğü projelerinin temelinde “bir ihtiyacı karşılamak”, “bir soruna çözüm bulmak” ve “katma değer yaratmak” misyonu söz konusu. Burada kapanışını gerçekleştirdiğimiz projemiz misyonunu hakkıyla yerine getiriyor. Proje kapsamında kurulan ortak kullanımlı tasarım merkezi ve tasarımcı-sanayici işbirliği portalı ile katma değerli üretime aracılık etmek bizler için de harika bir deneyim…”
TİAD Genel Sekreter Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Samet Burçin Aydoğmuş:
“Sürdürülebilir Tasarım Mekanizması” oluşturmak amacıyla yola çıktığımız projenin hedefleri arasında Türkiye’de yüksek katma değerli ürünlerin yaratılmasını desteklemek, sürdürülebilir imalat için tasarım ekosisteminin gelişimine ön ayak olmak var. Endüstriyel tasarımcılar, mühendisler ve sanayicileri ortak bir platformda buluşturarak tasarım ve Ar-Ge ekosistemindeki verimlilik artışını sağlamak; mekandan bağımsız şekilde kurgulanan buluşmalarla gelen verimlilik ve iletişim artışı, çağımız için önemli bir ihtiyaçtı. Proje, bu ihtiyaçlara önemli bir cevap oldu.”
Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Ersayın
“Sanayinin tasarıma eğilmesi mutluluk verici. Türkiye sanayi kuruluşlarının yüzde 99,7’si küçük ve orta ölçekli. Büyük ölçekli firmalar sayı olarak sadece binde 3’ü oluşturuyor. Ancak ülkemizdeki üretimin yüzde 46’sını da bu büyük ölçekli firmalar gerçekleştiriyor. Haliyle global ölçekte bilinen marka sayımız da buna paralel olarak düşük kalıyor. Global markalar oluşturmak için KOBİ’leri tasarımın önemine teşvik etmemiz gerekiyor.”
Yenasoft Yazılım Genel Müdürü Cem Şirolu
“Çağımız koşullarında müşteriler, işletmelerinde katma değeri olmayan maliyetlerin artışından şikayetçi… Kaynakların tükendiği ve hor kullanıldığı çağda sürdürülebilir çalışma prensipleri de büyük rol oynuyor. Teknoloji adaptasyonunun sürdürülebilirliğe etkilerini gözlemlemek için TİAD’ın Open Design İstanbul projesinin iştirakçisi olduk. Bir teknolojik yazılım şirketi olarak ulaşılabilirlik, kolay paylaşım, işbirliği ve inovasyon için değer yaratan Open Design İstanbul projesinde fikirden nihai ürüne uzanan bu yolcuğun parçası olmak harika bir deneyim…”
iF Forum Design Türkiye Ofisi Kurucu Ortağı Cihan Şirolu:
“iF Forum Design, tasarım konusunda bir otorite. Tasarımcılar, üreticiler ve tüketiciler için iF logosu iyi tasarımın bir işareti olarak farkındalık yaratıyor. TİAD tarafından yürütülen ‘Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu’ projesine iF Design Award Türkiye temsilci ofisi olarak destek vermekten mutluluk ve gurur duyduk. Tasarımın çözüm üreten, bütünleyici ve multi-disipliner çalışma prensipleri doğrultusunda iş birlikleri kurması, kalkınma ve üretim kalitesi anlamında katma değeri yüksek ürünler geliştirmesini büyük bir heyecan ve tüm özverimizle destekliyoruz. Open Design İstanbul bunun çok güzel bir örneğiydi.”
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu:
“STK’ların ulaşılabilirlik konusunda çok ciddi bir ağı var. Open Design İstanbul gibi Türkiye’ye gurur yaşatan, katma değer odaklı projelerde TİAD gibi STK’ların rolü çok büyük. Ticaret odamızla bir parçası olmaktan mutluyuz. İhtiyaçlara ve sorunlara çözüm noktasında STK’larımızın değerini önemsiyoruz.”