Takım tezgahları sektörünün Avrasya’daki en büyük buluşması niteliğindeki MAKTEK Avrasya Fuarı’nda, yeni üretim teknolojileri görücüye çıktı. Bugüne kadar düzenlenen en büyük MAKTEK Avrasya Fuarı, 26 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında 1000’i aşkın firma ve firma temsilcisinin katılımıyla İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Tüyap Fuarcılık tarafından Takım Tezgahları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ile Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğinde düzenlenen fuarda 2,5 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratılması hedeflendi… Fuarda bin 215 adet tezgah sergilendi. MAKTEK Avrasya’da öne çıkan mesajlar şu şekilde…
“Hedef: 2,5 milyar dolarlık iş hacmi”
Tüyap Genel Müdürü İlhan Ersözlü:
1000’i aşkın katılımcı firma ve firma temsilciliğini ağırlayan ve 14 salonda brüt 120.000 metrekarelik kapalı sergileme alanının tamamını kullanan fuarımız, bugüne kadar yapılmış en büyük MAKTEK Fuarı olma özelliğini taşıyor. Ticaret Bakanlığı desteğiyle hızla büyüyen MAKTEK Avrasya, ülkeler arası iş birlikleri kurmak ve ticari ilişkilerini geliştirmek isteyen firmalar için yüksek bir potansiyel barındırıyor. Fuara 105 ülkeden yaklaşık 70 bin civarında ziyaretçi geldi. Yerli ve yabancı iş insanlarının, katılımcı firmalarla yapacağı anlaşmalar neticesinde sektöre 2,5 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratmayı hedefliyoruz.
“Takım tezgahları kalkınma ve refahın itici gücü…”
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık:
Biz TİAD olarak MAKTEK Avrasya Fuarı’nın yüzde 60’lık alanında katılımcı olarak yer alan imalatçı ve tedarikçi üyelerimizle, çok önemli bir amaca hizmet ediyoruz: Ülkemizi bir sanayi ülkesi yapma vizyonuyla, sanayinin gücüne güç katacak olan ileri teknolojinin nabzını tutma misyonuyla fuarımızı tamamladık. Takım tezgahları katma değerdir, üretim gücüdür, istihdam, kalkınma ve toplumsal refahın itici gücüdür. Biliyoruz ki güçlenmiş, güncellenmiş ve yenilenmiş takım tezgahlarıyla üretemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Bunu kanıtlamak için MAKTEK Avrasya muazzam bir ortamdı… Dört yıl aradan sonra gelen bu yeni başlangıç, en başta; her şeyin en iyisini hak eden güzel ülkemize ve gücünü artırmak için teknolojik yatırımı dört gözle bekleyen Türk sanayicisine hayırlı geldi.
“Katma değerli ürünlerin imal edilmesi için yabancı yatırımcıların çekilmesi gerekiyor”
MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran:
Üretim araçlarının önemi tarihin her döneminde artarak devam etti. Üretim avantajlarına sahip olan Türkiye’nin katma değerli üretim araçları üretilmesi noktasında özellikle yabancı yatırımları çekmesi gerekiyor. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle ürün ömürleri de kısalmaya başladı. Çok para verip aldığınız bir ürün iki yıl sonra teknolojisi geride kalıp daha makinenin borcunu öderken sizi geride bırakabilir. Yabancı yatırımcılara yeni ürünlerin imal edilmesi konusunda ihtiyaç var.