Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG ile beraber küresel markaların da ülkemizdeki elektrikli araç yatırımlarının tam gaz devam ettiğini belirterek, “Ülkemiz, yakın zamanda elektrikli araç konusunda küresel bir üretim üssü olacak” dedi.
Bakan Varank, iklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla düzenlenen “EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı”nın açılışını yaptı. Zirveye, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de katıldı.
Dünyanın ilk iklim değişikliği fuarı
Bakan Varank, buradaki konuşmasında, iki gün sürecek etkinlikte iklim değişikliği konusunun tüm boyutlarıyla masaya yatırılıp ulusal ve uluslararası perspektiflerden tartışılacağını söyledi. Dünyanın ilk iklim değişikliği fuarının bu zirve kapsamında kurulduğuna dikkati çeken Varank, hem Bakanlık olarak hem de bağlı ve ilgili kuruluşlarla fuarda bulunduklarını ifade etti.
Fuarın yıldızı “TOGG”
Fuar alanının yıldızının doğuştan elektrikli ve otonom araç TOGG olacağına işaret eden Varank, “TOGG bu yılsonunda trafiğe çıktığında sadece ülkemizin değil dünyanın da yıldızı olacak. Sıfır karbon emisyonuyla iklim değişikliğiyle mücadeledeki en önemli kazanımlarımızdan biri olacak” diye konuştu.
İklim değişikliğinde farkındalık
İklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturma aşamasının geçildiğini dile getiren Varank, sürecin kritik bir aşamaya gelmesinin sorumlularının Türkiye ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler değil, yüzyıllardır vahşi ekonomik büyüme anlayışıyla doğayı ve atmosferi kirleten ülkeler olduğunu ifade etti.
Köklü değişiklik
Varank, bugün gelinen noktada, “fatura”nın insanlık olarak hep birlikte ödendiğini ifade ederek, “Bu artık insanoğlu için bir varoluş mücadelesi haline geldi. Yaşanabilir bir çevre oluşturmak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak ekonomik faaliyetlerimizde köklü değişikliklere gitmemiz lazım. Elbette hükümetler kalkınma politikalarında ekonomik büyümeyi, ülkelerinin refahını artırmayı hedefleyecek ama bu büyümenin sürdürülebilirliğini ve çevreye saygılı olmasını her zamankinden daha fazla gözetmemiz lazım. Biz Türkiye olarak bu konuda üzerimize düşeni her zaman yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Kolektif olarak hareket etmemiz lazım
“Türkiye olarak karbon nötr bir ülke oluştursak bile şu anda diğer ülkelerin bu adımları atmaması durumunda bizim dünyayı yaşanabilir bir hale getirmemiz mümkün değil” diyen Varank, “Onun için ülkelerin hepsinin sorumluluk alması lazım. Özellikle şu anda dünyada karbonun yarısını salan bir ülke var. Bu ülke ile ilgili tedbirlere baktığımızda kimsenin bu hususu önemsemediğini hatta Batı ülkelerinin o ülkelerde yatırım yapmaya devam ettiğini görüyoruz. Biz üzerimize düşeni yapacağız ama burada kolektif olarak hareket etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.