Endüstriyel Tasarım; makinelerden mobilyaya, entegre devrelerden otomobillere, hava araçlarından dekoratif objelere kadar her alanın vazgeçilemez bir unsurudur. Ürün tercihlerindeki değişimin hızı on kat hızlanmayı başardı ve buna ayak uyduramamak tasarımcıları sadece eksik bırakacaktır. Günümüzün başarılı ürünleri, doğası ne olursa olsun, her zamankinden daha fazla farklılaşmaya ve ihtiyaçların karşılanmasına odaklanıyor. Bu etki doğrultusunda tasarımcılar, yenilikçi tasarımlar yaratmak ve ürünlere kullanıcı isteklerini göz önünde bulundurarak katma değer sağlamak için yeni trendleri sürekli takip etmelidir. Bu nedenle endüstriyel tasarımda, daha uygun maliyetli, rakiplerine göre tercih edilebilir fonksiyonel ve güçlü ürünler yaratmak için sürekli olarak yeni fikirler geliştirmek bir mecburiyettir. Ürün tasarımlarında daha açık renklere, ilgi çekici ve kolay kullanımlı ürünlere, kişiselleştirmeye ve en önemlisi sürdürülebilirliğe odaklanmak, pazarda sizi bir adım öne çıkaracaktır.
Enerji tasarruflu ürünler
Günümüzün en büyük problemi olan enerji kaynaklarının kıtlığı ve çevre kirliliği… Günümüzde tüketiciler enerji verimliliği ve enerji kaynaklarının korunması konusunda her zamankinden daha bilinçli. Endüstriyel tasarımcılar gerçekleştirdikleri tasarımlarda enerji açısından verimli tasarımlar yapmayı her zamankinden daha fazla ön plana almalıdır. Kullandığımız tüm ürünlerin tasarımında, enerji verimliliğini master kriter yaparsak, önümüzdeki 30 yılda enerji tüketimini yüzde 20’nin üzerinde azaltabilmemiz mümkün olacaktır.
Çok işlevli ürünler
Yaşam alanı tercihlerinde kompaktlık ve minimalizm tarafında büyüyen bir eğilim var. İnsanlar artık daha azıyla daha fazlasını yapmak için her zamankinden daha fazla ilgileniyor. Bu sebeple de insanlar daha az ürüne sahip olup, onlardan daha fazla performans beklemeye yöneliyor.
Çevre dostu tasarım ve ürünler
Enerji ve kaynak kıtlığı materyal olarak geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak tasarlanan çevre dostu ürünlerin kullanımını zorunlu kılıyor. Güçlü ekosistemlerin bileşeni ve doğaya etkisi azaltılmış olarak tasarlanan ürünlerin önemi gün geçtikçe artıyor. Tüketiciler çevre konusunda daha fazla endişe duymaya başladıkça ve üretimle daha fazla ilgilenmeye başladıkça, tasarımcılar ürünlerini tasarlarken ürünlerinin çevresel etkilerini azaltmaya yönelik geliştirmeler yapmaya yönlenecek.
Bilgisayar destekli tasarım (CAD)
Endüstriyel tasarımda ürün görselleştirmenin yanı sıra mühendislik tasarımı ile de etkileşime girmek ve kullanıcı odaklı multi-fonksiyonel tasarım yapmak her zamankinde daha önemli. Hizmet olarak yazılım (SaaS), endüstriyel tasarım ekosisteminde baskın teknoloji olacak ve bilgisayar destekli mühendislik daha fazla öne çıkacak. Bilgisayar destekli tasarım (CAD), on yıllardır endüstrinin temel teknolojisi olmasına rağmen, bulut teknolojisi sayesinde tasarım işbirliği daha kolay ve daha hızlı olacak. Bunun net örneklerini ve dönüşümün başlangıcını; CAD programlarındaki ürün arzının, fizikselden bulut sistemlerine yönelmedeki büyük eğilim ile açıkça görebiliyoruz. Bu eğilim tasarımcı-mühendis-müşteri arasındaki eş zamanlı çalışmanın mekan bağımsız olarak yapabilmesini ve kişiye özel ürünlerin ortaya çıkmasını hızlandıracak.
Ürün animasyonu
Ürün animasyonu, yakın geçmişte popüler ürün tasarım ve geliştirme hizmetleri arasında yer almıyordu. Hareketi dijital bir ürüne entegre etmek karmaşık bir süreç gibi geliyordu. Ancak bugün, bunu yapmazsanız pazarda önemli bir avantajı kaybediyorsunuz. Animasyon ve foto-gerçekçi görünüm, ticari çıkarları karşılayan önemli bir endüstri olarak kendini kabul ettirdi. Örneğin, otomotivde, sağlık gereçlerinde ve bilişim cihazlarının tanıtımında animasyon ve simülasyon yaygın olarak kullanılmaktadır. Hareket tasarımının kullanılması, etkileşimi ve kullanıcı deneyimini artırarak marka ve ürün tasarımını önemli ölçüde iyileştirmektedir. Hareket tasarımının doğası gereği, profesyoneller farklı tasarım ve görsel iletişim alanlarında derin bir anlayışa sahip durumda, bu nedenle de uygulamaya talep sürekli artmaktadır.
Büyük veri (Big Data) , Nesnelerin interneti (IoT ve IIoT) ve Sanal gerçeklik (AR ve VR)
Gittikçe daha fazla cihaz internete bağlı olduğundan, ürünlerin yaratacağı büyük veri setlerinin analizi ve bu analizin doğru şekilde kullanılması endüstriyel tasarım alanında büyük değişimler yaratacak. Nesnelerin İnterneti, kullanım verilerinin toplanmasında ve mühendislere iletilmesinde de önemli bir rol oynayacak. Sanal gerçeklik, tasarımcıların farklı türdeki kullanıcıların ürünleriyle nasıl etkileşime gireceğini daha iyi görselleştirmeye olanak tanıtacak. Bu öngörüler doğrultusunda tasarımcıların bu alanlara göstereceği ilgi, onları bir adım öne çıkartacaktır.
Yapay zeka (AI)
Yapay zeka birçok alanda şimdiden yeni standart haline geldi. Yapay zeka destekli tasarım yazılımları, daha önce imkansız olan çözümleri bulmamıza yardımcı olmaya başladı. Bu da tüm ürün geliştirme ve oluşturma aşamalarını önemli ölçüde hızlandırdı. Yapay zeka destekli sistemler ürün tasarımı, özellikle de endüstriyel veya pratik ürün yaratma söz konusu olduğunda, insan deneyimi ve matematiksel formüller bilgisi dahil olmak üzere büyük veri setlerini kullanarak tasarımcılara yol gösteriyor. Ürünleri tasarlarken yapay zeka desteği, ürünleri daha sürdürülebilir ve verimli hale getirmek için yeni yolları geliştirmede bize destek sağlıyor.
Tasarımlara sezgisel ve kişisel dokunuş
Yaşadığımız dönemin zorlukları ve ihtiyaçları göz önüne alındığında, birçok insan bir ürünün veya ürün bileşeninin tasarım öğelerinde daha fazla sıcaklık, sevgi, bağlantı ve dahası multi-fonksiyonellik arıyor. Ürün tasarımlarında çok yönlü kullanım, kullanıcı deneyimi, kolay kullanımlı arayüz tasarımı ve sezgisel gezinme olması bekleniyor.
Katmanlı üretim
Üç boyutlu yazıcılar her alanda vazgeçilmezimiz olmaya başladı. İster plastik ister metal malzeme ile 3D yazıcılardan ürün çıktısı almak günümüzde hem mümkün hem de özel tasarım ürünler için düşük maliyetli. 3D baskı teknolojisi sayesinde bir ürünü sıfırdan haftalar veya aylar yerine günler içinde tasarlayıp basabiliyoruz. 3D yazıcılar sayesinde tasarımdaki bir değişikliği, basit içerikli, daha az kimyasallı ve kaliteli malzemelerden üretebiliyoruz.
Akılda kalıcı pazarlama tasarımları
Etkili hikaye anlatımı, güçlü ve akılda kalıcı bir ürün geliştirmek için kritik öneme sahip olacak. Tüketiciler, etik mesajları olan, kullanım ömrü uzun olan, kullanımı kolay, kişiselleştirilmiş ve fiyat/performans oranı yüksek olan ürünlere yönlenmeye başladı. Tüm bu kriterleri göz önüne alarak ürünün hikayesini tasarıma dahil ederek başarı ve pazarda tutunma şansını artırabilirsiniz.
Çevreci ambalaj
Ambalaj, ürün tasarımında çok önemli bir konumda… Yakın geçmişte ürün ambalajları için kullanmaya başladığımız biyolojik olarak parçalanabilen ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı artarak devam edecek.