Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) tarafından, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile yürütülen “Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi” ile yüzlerce firma ile endüstriyel tasarımcılar ve mühendisler bir araya gelip; tasarımdan Ar-Ge’ye, otomasyondan yazılıma kadar birçok alanda işbirlikleri kurulmasına öncülük edecek. Projenin Çevrimiçi Açılış Konferansı yoğun katılımla 25 Şubat’ta gerçekleşti.
İmalat sanayinin yapıtaşı olan takım tezgahları sektörünün çatı kuruluşu TİAD, Türkiye’nin katma değerli üretim ve ihracatının artırılması için gerekli altyapının güçlendirilmesine yönelik hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. TİAD, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile katma değerli üretimin başlangıç noktası olan endüstriyel tasarımcılar ve mühendisler ile imalatçı ve sanayicileri tek çatı altında birleştirecek tasarımda “Designed in Türkiye” markasını oluşturmayı hedefledi. Bu hedef için TİAD; gerekli altyapı, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik ihtiyaçlarının karşılanması adına Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi’ni başlattı. Projenin açılış konferansı 25 Şubat’ta çevrimiçi ortamda gerçekleşti. Açılış programına projenin iştirakçilerinin yanı sıra STK temsilcileri de katıldı.
Yenasoft Yazılım Donanım ve Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şti., Genel Müdür Cem ŞİROLU:
“Bu proje ile Ar-Ge ve tasarım uzmanlarıyla üreticileri, mekandan bağımsız olarak buluşturuyoruz. Platformun kullanımına dair yazılım temini, eğitim faaliyetleri ve gerekli mentörlük desteği tarafımızdan sağlanacak. Türk imalat sanayisinde tasarım kültürü ve eğitimi bu proje ile gelişecek. İmalatta katma değer konusunda rekabet gücü elde etmek ve tasarım ekosistemi için çalışıyoruz. Bunun için de teknolojinin yakından takip edilmesi ve ülkemizin inovasyon kapasitesinin artırılması gerekir. Sektördeki yaratıcı kişilerin tasarım konusunda mesleki yeterliliklerini proje ile artıracak ve bilgi kaynaklarına erişim kolaylığı sağlayacağız.”
iF International Forum Design Türkiye Temsilci Ofisi Kurucu Ortak Cihan ŞİROLU:
“TİAD tarafından yürütülen ‘Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu’ projesine iF Design Award Türkiye temsilci ofisi olarak destek vermekten mutlu ve gururluyuz. Tasarımın çözüm üreten, bütünleyici ve multi-disipliner çalışma prensipleri doğrultusunda iş birlikleri kurması, kalkınma ve üretim kalitesi anlamında katma değeri yüksek ürünler geliştirmesini büyük bir heyecan ve tüm özverimizle destekliyoruz.”
T.C. İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam TÜZGEN:
“İstanbul tüm akademileri, STK’ları ve OSB’leriyle endüstri için güçlü bir altyapıya sahip. İSTKA olarak 2009 yılından bu yana kapasiteyi artırıp, İstanbul’un yüksek katma değerli bir şehir olması için çalışıyoruz. Çok sayıda projeyi hayata geçirdik. 300’ün üzerinde mali destek programıyla projelere destek sağladık. Tasarımla gelişmeye ve bir üst aşamaya geçmeye ihtiyacımız var. Bu platform, tasarımın etkisinin artmasına ve tasarım kültürünün yaygınlaşmasına katkısı sağlayacak. Rekabet için Ar-Ge ve inovasyon yatırımı yapmak gerekir. Ancak bunlar tek başına yeterli değil. Türk malının markalaşması için de çalışmalar gerekiyor ve bu anlamda atılacak adımları desteklemek istiyoruz. Bu projeyle tasarım merkezi ve dijital platformun oluşmasından mutluyuz. Türkiye’nin özgün tasarımlarla dünyada rekabet avantajı sağlanmasını arzu ediyoruz. Projenin alanında önemli bir yeri olacağını ümit ediyorum. Önümüzde uzun bir yol var ve şu anda temel attık. Geleceğe dair ümitliyiz.”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Adil COŞKUN:
“Hem İTO hem de Sanayi İhtisas Komisyonu adına buradayım. Yatırım enerjisini artıran ve ülke ekonomisinin büyüme eğilimini destekleyen girişimleri heyecanla takip ediyoruz. Bu tür önemli projeler desteklerle hayat buluyor. Hepinizin bildiği gibi iki yıldır yaşanan pandeminin etkileri azalırken, yanında büyük bir talep artışını getirdi. Bu proje de artan küresel talebe yönelik ihracat ve ekonomiyi ilgilendiren stratejik bir adım oldu. Ekilecek her tohumun ekonomi için kök saldığına ve katma değer yarattığına inanıyoruz. Böylesi önemli bir girişim için alanında uzman olan ve 30 yılı geride bırakan TİAD ailesine şükranlarımı sunuyorum.”
Açılış Konferansı’nı aşağıdaki Youtube videosundan izleyebilirsiniz.
Bilgi ve İletişim İçin
Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD)
Telefon: 0212 565 5354
E-Posta: info@tiad.org