“Hayallerimizin, hedeflerimizin çoğunu gerçekleştirdik. Ama bizim için başarı, varılacak bir nokta değil. Hiç durmadan, yorulmadan devam edilecek bir yoldur…” Bu cümleler Göçmaksan’ı küçücük bir demircilik atölyesinden fabrika zincirine taşıyan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen’e ait…  “Demiri dize getiren güç” sloganıya üreten Göçmaksan, kapılarını TT Magazin’e açtı. 

50 yılı aşmış bir hikaye Göçmaksan’ınki… Küçük bir demircilik atölyesinden bugün GMS markasıyla sayısız ülkeye ihracat yapan dev fabrikanın üretim yolculuğunu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen’den dinledik. Yeni fabrika ve teknoloji yatırımlarıyla kapasitesini günden güne artırmaya devam eden Göçmaksan, hem hikayesini hem de bir işgününü TT Magazin’le paylaştı. 

Mehmet Göçmen: “Demir dövmekten geliyorum”

Küçücük yaşlardan itibaren okuldan kalan zamanlarda babası Arif Göçmen’in demircilik atölyesinde soluğu aldığını anlatan Mehmet Göçmen, “Demir dövmekten geliyorum” dedi ve ellerini gösterdi “Bakın! Babamın elleri de böyleydi.” Mehmet Göçmen’in demir dövmekten zamanla şekli bozulmuş olan koca elleri, çocuk yaşlarda yaptığı işin ağırlığını anlatır nitelikte… Ama Mehmet Göçmen, bu ellerden şikayetçi değil. Atölye günlerinde sac bir zeminin üzerinde çalışmış. O günleri hatırlatsın diye yeni ofisindeki zemine sac görünümlü fayans döşetmiş. “Bazıları zorlu günleri hatırlamak istemez” dedik ama verdiği cevap: “Hatırlamak beni mutlu ediyor” oldu. 

İlkokuldan sonra babasının atölyesine tam zamanlı bir işçi olarak devam etti. Tek sermayesi bilek gücü ve ustalığı olan babasının, 30 metrekarelik sıcak demirci atölyesinde abisiyle birlikte 20 yaşına kadar çalıştı. Demirci baba ve oğulları, sıcak demir dövmeyle inşaatçılar için el aletleri üretiyordu ve iç pazara satıyordu. “Babam bize demiri eğmenin bilek işi değil, yürek işi olduğunu öğretti” diyen Mehmet Göçmen, babasının emeğiyle atölyeleri günden güne büyüse de “yeni bir şeyler yapmalı” düşüncesiyle uykularının kaçtığı günleri anlattı. “Babamla ve abimle iş konusunda anlaşamadım, farklı fikirlerim vardı. Pazar bizden yeni şeyler istiyordu ancak bunu abime de babama da o dönemde anlatamadım. 20 yaşımdan sonra Almanya’ya gidip kısa bir süre kalıp döndüm” dedi. Döndüğü dönemde babasını ikna etti ve sipariş üzerine üretim yapmaya başladılar. Üretim yöntemlerinin yanı sıra ürettiklerini pazarlama yöntemleri de dönemin ihtiyaçlarına göre şekillenmiş elbette. “1970’li yıllardan bahsediyoruz. Bilgisayar yok, internet hiç yok, web sitesi, bülten hak getire… Kısıtlı iletişim imkanlarıyla zar zor bastırdığımız broşürleri zarflayıp hedef müşterilere gönderiyordum. Bir de elde çantayla şehir şehir, kapı kapı dolaşma günleri başlamıştı ki tüm zorluklara rağmen bize başarıyı getiren bir iletişim ve pazarlama yöntemi oldu” diye anlatıyor dar boğazdan çıkma günlerini… 

“İlkokuldan sonra ne oldu? Eğitim hayatınızı babanızın demircilik atölyesine mi feda ettiniz?” diye sorduk. Göçmen, ortaokulu açık öğretim ile bitirdiğini; üniversiteye gidemediğini ama araştırma, merak ve azimle kendisini yetiştirdiğini ifade etti. 

Pazarın nabzını tutmak

Mehmet Göçmen pazarın ihtiyaçlarını ve farklı yöntemlerin işe yarayacağını öngörüyordu. Her ne kadar Göçmaksan, inşaat sektöründe kullanılan el aletleri üretimi ve tamiratı ile faaliyetlerine başlasa da sektörel eğilimleri takip ederek ve kullanıcı taleplerini dikkate alarak, zaman içinde ürün gamını ve marka kişiliğini geliştirdi. 1978 yılında, ilk elektrikli inşaat demiri kesme ve inşaat demiri bükme makinalarını üretmeye karar verdi. Bu sektörde fazla rakipleri yoktu ve Türkiye’de de o yıllarda endüstriye aç, müthiş bir pazar vardı. 

Bu alanda bir ilki gerçekleştirmenin tüm güçlükleri ve dönemin zorlu koşullarının karşısında sağlam adımlar atan firma, deneme üretimine başladı. Prototip üretimlerin testleri yapıldıktan sonra ilk aşamada tek tip kesme ve bükme makinası üretti. İlerleyen dönemde ise, talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda makina kapasite ve özellikleri artırıldı. Farklı tipte makinalar üretilmeye başlandı. 

Teknolojiye yatırım dönemi

Farklı tip makinaların üretimine soyununca dönemin gelişmiş teknolojileri de gerekiyordu bir yandan… Artık Göçmaksan için daha iyiyi üretmek üzere yatırım zamanıydı ve 1994’te makine parkını yeniledi.  Yaptığı yeni teknoloji ve atölye yatırımları ile Göçmaksan, iç pazardaki yerini sağlamlaştırdı. Artık dışa açılma ve ihracat yapma vaktiydi. 1998 yılında Göçmaksan, ihracata adım attı. Standart makinaların yanı sıra ihracat yapılan ülkelerden gelen taleplere göre farklı özellik ve kapasitede makinalar üreterek ihracat faaliyetlerini geliştirdi. Ancak Türkiye sanayisinin gelişmesine de bağlı olarak artan ihracat ve iç pazarın ihtiyaçları, Göçmaksan’ı yeni fabrika ve teknoloji yatırımlarına da zorladı. 2001 yılından itibaren üretimde kullanılan üniversal işleme makinalarının yerine seri üretimin olmazsa olmazı CNC tezgahları geldi. Böylece firmanın üretim altyapısı da yüz değiştirdi. 

GMS, nasıl üretiliyor?

Türkiye’de inşaat demiri bükme ve kesme makinalarını üreten ilk firma olan GMS yılların deneyimi ve birikimini ürünlerine yansıtır. Donanımlı üretim tesislerinde, teknolojinin tüm imkanlarından yararlanılarak, otomasyon sistemi ile üretilen GMS makinaları, CE ve diğer uluslararası standartlara uygun olarak üretilir. Makinalarının tüm parçalarını kendi bünyesinde üreten Göçmaksan, yüzde 95 oranında CNC ünitelerinde üretim yapıyor. Yeni nesil CNC üniteleri, kaynak robotları gibi gelişmiş üretim donanımları sayesinde ürünlerinin her parçası, katma değerli üretilmektedir. Üretimin her aşamasında, bilgisayar destekli kalite kontrolü yapılır, makinalarda kullanılan tüm parçalar, üniteler test edilir. Bu sayede GMS markası taşıyan her makine, uluslararası standartları ve yüksek performansı garanti eder.

Malzemede en iyileri kullanılıyor

GMS makinaları çoğunlukla dış ortamlarda bulunduğu için korozyona karşı statik boya ile boyanıyor.  Bunun yanı sıra birbiriyle çalışan ve boyanmaması gereken bölgeler fosfat ve çinko kaplama ile kaplanıyor. Makinaların güç ileten tüm aksamları çelik malzemeden yapılmakta. Kullanım yerlerine göre ıslah çeliğe ısıl işlem uygulanıyor. Isıl işlem, GMS bünyesindeki ısıl işlem ünitesinde yapılıyor. 

Redüktörlerini de kendisi üretiyor

Sektörel standartların üzerine çıkmayı hedefleyen Göçmaksan, makinalarında kullandığı ve kendi tasarımı olan redüktörleri de yine kendi tesislerinde üretiyor. GMS makinalarının büyük bölümünde monoblok planet dişli redüktör kullanılır. Özel malzeme çelikten yapılan redüktörlerin tamamı, CNC ünitelerinde ve her aşamasında bilgisayarlı kalite kontrolü yapılarak laboratuvar ortamında üretilmektedir. GMS redüktörleri, yedek parça olarak da kolay montaj avantajı sunuyor.

Ar-Ge’ye yatırımdan vazgeçmeyecekler

Üretim sürecine verim ve hız kazandırmak, ürünlerine ise kalite ve ekstra özellik eklemek için Göçmaksan’da Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. İnşaat demiri bükme ve kesme makinaları üretiminde CNC’leri ve teknoloji harikası kaynak robotunu kullanan ilk firma olduklarını vurgulayan Mehmet Göçmen, Ar-Ge’ye yoğunlukla devam edeceklerinin de altını çiziyor. 

Mehmet Göçmen, “Aile işi” olarak adım attığı üretim serüvenine kız kardeşi Sultan Göçmen ile kurumsallıkla devam ettiklerini belirtti. Başarının altında yatan temelin geniş ürün yelpazesi, deneyimli kadro, tam kapasite işleyen donanımlı üretim tesisleri ve GMS’nin marka gücünde yattığını ifade etti. Finansman gücü ve Ar-Ge yatırımları sayesinde kullandığı teknolojiyi sürekli geliştiren Göçmaksan; yeni makina tasarımları, sektörün nabzını tutan vizyonu ve güler yüzlü yaklaşımıyla büyümeyi sürdürülebilirlikle destekliyor.